Visie op de binnenstad in 2040

In de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 beschrijven we de ambities voor de binnenstad van de toekomst. We gebruiken de visie bij het maken van nieuw beleid en bij het toetsen van plannen en initiatieven. Ook bij plannen van de gemeente zelf. U kunt van 19 februari tot en met 19 april 2021 reageren op de concept Omgevingsvisie Binnenstad.

Reageer op de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 Dit kan van 19 februari tot en met 19 april 2021

Online informatiebijeenkomsten 23 en 25 maart 2021

Wij organiseren een online informatiebijeenkomst. Wij vertellen u dan meer over de Omgevingsvisie Binnenstad. U kunt dan ook vragen stellen.

Wanneer: 23 en 25 maart 2021
Hoe laat: 19.30 – 21.30 uur
Aanmelden kan tot en met 21 maart

Video: Hoe ziet de binnenstad er uit in 2040?

Wat staat er in de visie

Met de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 kiezen we voor een aantrekkelijke, levendige binnenstad. Om te wonen, te ondernemen, te winkelen en te ontspannen. Daarbij zoeken we naar een evenwicht tussen de verschillende functies. Verschillende delen van de binnenstad zullen ook een verschillend evenwicht hebben. Het toekomstbeeld hebben we beschreven vanuit vier kwaliteiten van de binnenstad:

  • schoonheid
  • variatie
  • veerkracht
  • ontspannen sfeer

Onder elke kwaliteit noemen we richtingen waarheen de binnenstad zich kan ontwikkelen. In totaal zijn dit er 26.

Bekijk een samenvatting van de Omgevingsvisie Binnenstad 2040

Bekijk het volledige document van de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 (pdf, 15,4 MB)

Waarom een omgevingsvisie voor de binnenstad

De komende jaren groeit de stad en daarmee neemt het gebruik van de binnenstad verder toe. De binnenstad van Utrecht is een plek waar alles samenkomt: wonen, werken, winkelen, studeren, uitgaan en ga zo maar door. Dat maakt de binnenstad aantrekkelijk. Maar soms schuren die functies en zitten ze elkaar (deels) in de weg. Bijvoorbeeld op plekken waar wonen en uitgaan samenkomen. Voor de toekomst moeten er daarom keuzes gemaakt worden.

De Omgevingsvisie Binnenstad 2040 vertaalt het algemene gemeentelijke beleid naar de situatie in de binnenstad. Bewoners, ondernemers en andere betrokkenen hebben bijgedragen aan het toekomstbeeld van de binnenstad. Hierin bepalen we welke keuzes we nu gezamenlijk voor de toekomst van de binnenstad maken. De Omgevingsvisie Binnenstad 2040 is een onderdeel van de Omgevingsvisie Utrecht. Officieel heet het ‘Omgevingsvisie, deelgebied binnenstad’.

Om welk gebied gaat het precies

Deze omgevingsvisie gaat over de historische binnenstad. Voor veel Utrechters is dat het gebied binnen de singels. In deze visie houden we ook rekening met de ontwikkeling van de stad als geheel en kijken we naar de verbindingen met de omliggende wijken. Zeker omdat we in de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 ver vooruitkijken.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
wanneer    wat
februari 2021    college neemt een besluit over de concept Omgevingsvisie Binnenstad 2040
19 februari tot en met 19 april 2021 inspraak op de concept omgevingsvisie
september/oktober 2021gemeenteraad neemt een besluit

Volg ons

Praat mee en volg het laatste nieuws via ons twitteraccount @UBinnenstad2040. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Binnenstad 2040

Telefoon

14 030

E-mail

binnenstad2040@utrecht.nl