Nieuw beleid voor duurzame warmte

In Utrecht werken we aan een toekomst waarin iedereen zijn woning of gebouw duurzaam en betaalbaar kan verwarmen. Zonder aardgas.

In 2025 maken we een nieuw plan: de Beleidsnota Warmte. Hierin leggen we de uitgangspunten en keuzes vast. Daarmee sturen we op de overstap naar duurzame warmte. Deze nota is de basis voor het Warmteprogramma. Daarin staat waar we de komende 10 jaar aan de slag gaan en hoe we dat aanpakken. Elke gemeente in Nederland moet vóór eind 2026 zo’n Warmteprogramma hebben.

Ontwerp-Beleidsnota Warmte ter inzage

De ontwerp-Beleidsnota Warmte ligt van 17 april tot en met 29 mei ter inzage. Tijdens deze periode kunt u een zienswijze indienen.

Wat ligt ter inzage?

Het gaat om de ontwerp Beleidsnota Warmte en het milieueffectrapport (planMER), samen met de bronnenstrategie voor duurzame warmte, de data-analyses en de reactienota op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Alle documenten vindt u op Bestuurlijke Informatie Utrecht.

Hoe kunt u reageren?

1. Per e-mail

Stuur uw zienswijze naar energie@utrecht.nl. Vermeld in de onderwerpregel: zienswijze ontwerp Beleidsnota Warmte. Zet uw naam en adres in de e-mail.

2. Per post

Stuur een brief met uw zienswijze naar:

Gemeente Utrecht
Ontwikkelorganisatie Ruimte
Afdeling Energie
Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Vermeld duidelijk dat het gaat om een zienswijze op de ontwerp Beleidsnota Warmte. Vergeet niet uw naam, adres, handtekening en eventueel uw e-mailadres.

3. In een gesprek

Bespreekt u uw mening liever persoonlijk? Bel op werkdagen naar 14 030 en geef aan dat u een afspraak wilt maken met een medewerker van team Omgevingsrecht.

Waarom nieuw beleid?

Utrecht werkt al langer aan de overstap naar duurzame warmte. In 2021 maakten we de Transitievisie Warmte. Daarin schreven we op wat per buurt de meest logische manier was om van het aardgas af te gaan en in welke volgorde buurten aan de beurt zouden komen. Maar er is in de tussentijd veel veranderd.

We hebben te maken met nieuwe wetgeving, zoals de Omgevingswet en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Ook zijn er nieuwe inzichten over duurzame warmtebronnen, energiebesparing en het ruimtegebruik in de stad. Tegelijk raakt het stroomnet voller en trekken sommige warmtebedrijven zich terug.

Wat komt er in het nieuwe beleid?

In de Beleidsnota Warmte leggen we vast hoe we de overstap naar duurzame warmte willen maken. Per buurt geven we na onderzoek aan welke warmteoplossing de voorkeur heeft. Ook maken we duidelijk hoe we omgaan met het gebruik van duurzame bronnen. Net als het reserveren van ruimte in de stad voor nieuwe warmtenetten. En de manier waarop we bewoners en bedrijven ondersteunen bij deze verandering.

Meedenken

Bij het maken van de Beleidsnota Warmte hebben we de zorgen, wensen en inzichten van bewoners en organisaties zoveel mogelijk meegenomen. Ook hebben we lessen geleerd uit lopende projecten, landelijke en lokale onderzoeken, het klimaatpanel en gesprekken met experts.

In het voorjaar van 2025 hebben we een onderzoek uitgevoerd naar hoe inwoners de betaalbaarheid van duurzame warmte zien. De uitkomsten van dit onderzoek gebruiken we bij het schrijven van het Warmteprogramma. De terugkoppeling vindt u deze zomer terug op onze DenkMee-pagina.

Planning

Wat gebeurt wanneer
WanneerWat
Voorjaar 2025

Ontwerp-Beleidsnota Warmte en milieueffectrapport (planMER) liggen 6 weken ter inzage. U kunt een zienswijze indienen.

 

Bekijk de officiële bekendmaking over Overheid.nl

Zomer 2025

College besluit om de definitieve Beleidsnota Warmte aan te bieden aan de gemeenteraad.

De ingediende zienswijzen worden verwerkt in een reactienota. Deze wordt samen met de Beleidsnota Warmte aangeboden aan de gemeenteraad.

Najaar 2025Gemeenteraad stelt de Beleidsnota Warmte vast
Eind 2025College stelt het Warmteprogramma vast

Wat is er al gebeurd?

Hoe gaat het verder?

Na vaststelling door de gemeenteraad vervangt de Beleidsnota Warmte ons huidige warmtebeleid:

Hulp en contact Beleidsnota Warmte

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl