Sociale visie 2040
De gemeente Utrecht presenteert voor het eerst een visie voor het hele sociale domein, voor de lange termijn (2040). We willen met de visie dat Utrecht in 2040 een inclusieve, veerkrachtige en gezonde stad is. Waarin alle inwoners een gelijke kans hebben om mee te doen en om zich te kunnen ontwikkelen tot wie ze kunnen én willen zijn.
Waarom een nieuwe visie?
De afgelopen jaren is een stevige basis gelegd voor een gezond stedelijk leven voor iedereen. Met veel mensen in Utrecht gaat het goed. Maar er zijn nog altijd grote, ongewenste verschillen tussen inwoners op het gebied van rondkomen, gezondheid en de mogelijkheid om te ontwikkelen of mee te doen.
Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen op het gebied van financiën, beschikbare ruimte, betaalbaar wonen en personeelstekorten. Intussen groeit onze stad flink naar zo’n 470.000 inwoners in 2040. Dit vraagt om het maken van keuzes. Om tot deze visie te komen hebben we aan inwoners, onze partners en onszelf de vraag gesteld: welke stad willen we zijn in 2040?
We willen een gezond en leefbaar Utrecht blijven. En we willen de verschillen tussen de inwoners in de stad verkleinen. Daarom investeren we ongelijk voor gelijke kansen. We gaan nog beter samenwerken met inwoners en organisaties in de stad. We richten ons op die onderwerpen waarmee we het meeste verschil mee kunnen maken.
Verschilmakers
We kunnen onze mensen en middelen maar 1 keer inzetten. We hebben onderzocht waarmee we het grootste verschil kunnen maken. De dingen waarmee we het grootste verschil maken noemen we de verschilmakers. Als de gemeente beleid ontwikkelt of vernieuwt, moet dit helpen bij 1 of meer verschilmakers. De verschilmakers geven ook richting bij keuzes over de besteding van geld of bezuinigingen en geven richting aan taken die we vragen van onze sociale partners. Want alleen samen maken we het verschil.
De 4 verschilmakers zijn:
- Financiële bestaanszekerheid: iedereen kan rondkomen
- Een betaalbaar dak boven je hoofd: de noodzaak van passende huisvesting
- Kansrijk opgroeien: samen opgroeien
- Gezond samen leven: een zorgzame gemeenschap in een gezonde leefomgeving
Hieronder leggen we ze kort uit.
Financiële bestaanszekerheid: iedereen kan rondkomen
Als je niet voldoende geld hebt, kun je niet goed in je basisbehoeften voorzien. Dit gaat bijvoorbeeld over het kopen van gezond eten, het betalen van de huur of het kunnen verwarmen van je huis. Als je net genoeg geld hebt om dit te kunnen betalen, dan heb je nog steeds te weinig om met anderen mee te kunnen doen. Of om een tegenslag op de vangen. De stress die dat oplevert, veroorzaakt vaak weer andere problemen, zoals gezondheidsklachten. Als je deze zorgen niet hebt, dan heb je financiële bestaanszekerheid.
Een betaalbaar dak boven je hoofd: de noodzaak van passende huisvesting
Een (goede) woning is een voorwaarde om gezond en gelukkig te leven. Een stabiel thuis maakt dat je ook een thuis kunt bieden aan je kinderen, jezelf kunt ontwikkelen, naar werk kunt zoeken en iets voor een ander kunt betekenen.
Tegelijkertijd zijn er te weinig betaalbare woningen. En er is juist meer behoefte aan woonplekken voor Utrechters in een kwetsbare of bijzondere situatie.
Kansrijk opgroeien: samen opgroeien
Kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden hebben een grotere kans op problemen tijdens hun jeugd en op latere leeftijd. We willen dat kinderen en jongeren een eerlijke kans krijgen om zich zo probleemloos mogelijk te kunnen ontwikkelen tot wie ze kunnen en willen zijn. Zodat alle kinderen later met gelijke kansen mee kunnen doen in de samenleving.
Gezond samen leven: een zorgzame gemeenschap in een gezonde leefomgeving
Sociale contacten en steun in je eigen omgeving zijn belangrijk voor je gezondheid. Dit netwerk is niet alleen een belangrijke hulpbron. Het maakt je leven ook betekenisvol. Utrechters geven niet voor niets aan dat zij meer verbinding met elkaar willen en meer naar elkaar willen omkijken. De vraag naar zorg neemt toe. Daarom is het nog belangrijker dat inwoners op elkaar kunnen terugvallen. Ook moeten we zorgen voor een gezonde leefomgeving, waarin de gemeente een actieve rol neemt in het zorgen voor maatschappelijke voorzieningen en het behouden ervan. Voorzieningen waar mensen worden uitgenodigd om te bewegen, gezond te eten en elkaar te ontmoeten.
Visie bekijken
Bekijk de samenvatting van de Sociale Visie Utrecht 2040 (pdf, 761 kB)
Bekijk de Sociale Visie Utrecht 2024 (pdf, 4,6 MB)
Uw mening of suggesties geven
U kunt de sociale visie Utrecht 2040 tot en met 7 februari bekijken. In deze periode kunt u ook uw mening erover geven.
We bekijken de reacties en passen de visie aan als dat nodig is. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit over de visie. De raad krijgt dan ook alle reacties. En we maken duidelijk welke voorgestelde veranderingen we hebben overgenomen en welke niet, en waarom.
Planning
- Eind februari/begin maart 2025: College van Burgemeester en Wethouders stuurt de Sociale Visie Utrecht 2040 aan de gemeenteraad