Nieuw beleid voor luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in Utrecht wordt steeds beter, maar is nog niet goed genoeg. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert strengere advieswaarden voor een gezonde lucht. Daarom maakten we nieuw beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het beleid ligt nu bij de gemeenteraad om te beoordelen. 

Waarom nieuw beleid?

Teveel fijnstof en stikstofdioxide maakt de lucht ongezond. Dat is slecht voor de gezondheid van mensen, de natuur en het milieu. Het kan zorgen voor long- en hartklachten en uiteindelijk ook voor eerder overlijden. 

Utrecht voldoet aan de Europese grenswaarden voor fijnstof en stikstofdioxide. Dat komt onder andere door de maatregelen die we de afgelopen jaren hebben genomen. Maar we willen nog een stap verder gaan. We willen de strengere waarden halen die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Om die te halen moeten we de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide in de lucht halveren. Daarom maken we nieuw beleid en zetten we extra stappen om de uitstoot te verminderen en de lucht gezonder te maken.
 

Stap voor stap naar een uitstootvrije stad

In het nieuwe beleid werken we stap voor stap toe naar een stad zonder uitstoot. Dit doen we door grote vervuilende bronnen in Utrecht aan te pakken. Daar waar de grootste winst zit en waar we als gemeente wat aan kunnen doen. Dit zijn wegverkeer, houtstook en mobiele werktuigen van de bouw. Ook komt een groot deel van de vervuiling van buiten Utrecht. We proberen invloed uit te oefenen om meer regionale, landelijke en internationale regels te krijgen om de uitstoot te verminderen.

Hoe maken we de lucht gezonder?

We willen de volgende stappen zetten om de lucht gezonder te maken. De gemeenteraad moet dit nog beoordelen.

  • We breiden onze campagne over houtstook uit.
  • We willen ervoor zorgen dat er geen rookkanalen (pijp of schoorsteen) meer in nieuwbouwwoningen komen.
  • Vanaf 2026 controleren we strenger op de uitstoot van stof door bouwwerkzaamheden.
  • In 2027 breiden we de grenzen van de milieuzone uit naar heel Utrecht voor diesel personenauto’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.
  • In 2030 zijn alle brom- en snorfietsen in Utrecht uitstootvrij. Dit doen we met een tussenstap. In 2028 zijn brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating (DET) tot 2018 niet meer toegestaan.
  • In 2030 breiden we de grenzen van de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's uit naar heel Utrecht.
  • In 2030 willen we een houtstookvrij Utrecht.
  • Als het volgens de wet mogelijk is, maken we de milieuzone strenger. Alleen personenauto’s met emissieklasse 6 en hoger mogen dan de milieuzone in. Dit geldt dan niet alleen voor diesel, maar voor alle brandstoffen. Waarschijnlijk kan dit tussen 2030 en 2035.

Vervolg

Het beleid ligt nu bij de gemeenteraad. Zij nemen hierover een besluit. Stellen zij het beleid vast? Dan is het definitief. Daarna maken we als gemeente een uitvoeringsprogramma. Hierin staat wat we precies gaan doen, wanneer het ingaat en waar we rekening mee houden.

Lees de nieuwe beleidsnota Utrecht werkt verder aan gezonde lucht (2025-2030)

Hulp en contact Luchtkwaliteit

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtselucht@utrecht.nl