Fijn wonen en werken in Vleuten-De Meern

In Vleuten-De Meern wordt gewoond en gewerkt. Woningen en bedrijven horen bij de woon- en werkomgeving, maar ook de leefomgeving zelf.

Belangrijk zijn:

  • groen en rust
  • mogelijkheden om woningen duurzamer te maken, zoals zonnepanelen
  • gezond en prettig leven, bijvoorbeeld door groen in de wijk, mogelijkheid tot bewegen en plaatsen voor ontmoetingen
  • dorps karakter van de wijk
  • werkgelegenheid

Wonen in Vleuten-De Meern

Utrecht groeit snel. Daarom bouwen we veel bij in de bebouwde kom. In Vleuten-De Meern komt weinig extra nieuwbouw, maar ook in deze wijk zal te merken zijn dat de stad groeit. De woningprijzen gaan stijgen. Hierdoor zijn woningen mogelijk niet meer voor iedereen betaalbaar. In Vleuten-De Meern willen we:

  • op kleine schaal nieuwe woningen mogelijk maken. Bijvoorbeeld door een kantoorruimte of een winkel geschikt te maken om in te wonen. Nieuwbouw is op sommige locaties onder voorwaarden een mogelijkheid.

Het gaat hier niet om grote aantallen, daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de behoefte:

  • betaalbare woningen
  • woningen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen

Bij specifieke doelgroepen denken we vooral aan groepen die in deze wijk willen en kunnen blijven wonen, ook als hun situatie verandert. Bijvoorbeeld ouderen die vanuit een eengezinswoning willen verhuizen naar een seniorenwoning.  

Lees meer over nieuwe woningen in de wijk

Werkgelegenheid in de wijk

In Vleuten-De Meern wordt ook gewerkt. In 2016 betrof de werkgelegenheid in de wijk bijna 4.000 bedrijven, waarvan 75 % zzp'er is. Bijna de helft hiervan zit in Veldhuizen en Vleuterweide. De grote bedrijven zitten vooral op het bedrijventerrein Oudenrijn, maar ook op het bedrijventerrein Haarrijn, in Veldhuizen en in Vleuterweide. 

Lees meer over werkgelegenheid in de wijk

Duurzame en gezonde woon- en werkomgeving

Het groen in de wijk en de openbare ruimte en de sfeer en het karakter zijn belangrijke onderdelen van de leefomgeving. Bewoners zijn tevreden over de ruime, groene en kindvriendelijke opzet van de wijk. Het zijn vaak ook redenen geweest om naar de wijk te komen of om er te blijven wonen. Bewoners willen graag meer opties om duurzamer te leven in hun wijk. Bijvoorbeeld door een groepsaankoop van zonnepanelen.

Lees meer over duurzame en gezonde woon- en werkomgeving

Het dorpse karakter

Vleuten-De Meern voelt 'dorps'. Dit komt onder andere door de historische gebouwen die we willen beschermen. Ook de functies en voorzieningen in de wijk, de bewoners zelf en het ‘dorpse gevoel’ zorgen voor dit karakter. Bewoners vinden dit 'dorpse' gevoel belangrijk voor hun  wijk.

Lees meer over het dorpse karakter

Kaart met woongebieden en bedrijventerreinen

Hulp en contact Omgevingswet en omgevingsvisie

E-mail

omgevingswet@utrecht.nl

Telefoon

14 030