Samenvatting beleidsnota Omgevingsvisie Overvecht
De omgevingsvisie geeft richting aan de ontwikkeling van Overvecht tot 2040. We maken belangrijke keuzes voor de wijk, om de verbetering en groei van Overvecht mogelijk te maken. Hieronder leest u de samenvatting van de Omgevingsvisie Overvecht 2040.
U kunt ook de hele visie lezen: Omgevingsvisie Overvecht 2040
Wonen
We bouwen verschillende woningen voor verschillende doelgroepen: het aantal sociale huurwoningen blijft minimaal gelijk en we voegen woningen toe in het midden en hogere segment. Zo kunnen mensen uit Overvecht makkelijker een passende woning vinden en van een kleine naar een grotere woning verhuizen. En er is ruimte voor andere mensen die een woning zoeken. We maken ruimte voor nieuwe woningen en werkplekken door nieuw te bouwen en bestaande (kantoor)gebouwen te veranderen. We zijn terughoudend met het slopen van bestaande woningen. De meeste nieuwe woningen komen in Overvecht Centrum en rondom Station Overvecht.
Groen en klimaat
Veel bewoners waarderen dat Overvecht een groene wijk is. We behouden en verbeteren de kwaliteit van het groen. En we maken het aantrekkelijker voor sporten, spelen en ontmoeten. We vergroten de parken en maken ze autovrij. Waar het kan vervangen we asfalt, brede trottoirs en parkeerplekken voor meer groen. Zo bereiden we ons voor op warmere droge zomers en hevige regenbuien.
Verkeer en verkeersveiligheid
We maken een aantal keuzes om ervoor te zorgen dat Overvecht een verkeersveilige en meer gezonde wijk wordt. We geven voorrang aan gezonde en schone manieren van verplaatsen. Dat betekent dat we lopen, fietsen en openbaar vervoer aantrekkelijker willen maken. Dat betekent niet dat de auto niet meer welkom is in Overvecht. We zorgen ervoor dat ondanks de groei ook alles met de auto bereikbaar blijft.
We willen veilige en leefbare buurten, en dus ook minder doorgaand verkeer door de woonbuurten. Buurtstraten krijgen een nieuwe verkeersveiligere inrichting waarbij er meer ruimte komt voor groen, spelen en lopen. We houden in de gaten of het te druk is, en er misschien meer maatregelen nodig zijn. De nieuwe route voor openbaar vervoer over de Carnegiedreef en de Zamenhofdreef (de ‘centrale as’), wordt in de toekomst grotendeels autovrij.
Winkels en voorzieningen
De bestaande buurtcentra blijven bestaan, en worden aangevuld met nieuwe voorzieningen. Bijvoorbeeld met woon-zorgvoorzieningen voor ouderen en plekken voor mensen om elkaar te ontmoeten. En winkels worden meer geclusterd bij een winkelcentrum. Zo zijn er in de toekomst nog meer dagelijkse voorzieningen op loopafstand bereikbaar.
Werkplekken en cultuur
Overvecht heeft ruimte voor (nieuwe) bedrijven, en we bieden ruimte voor ondernemers en maatschappelijke organisaties in de wijk. En het is aantrekkelijk voor Overvechters om in hun eigen wijk te werken en ondernemen. Tot 2040 komt er ruimte voor 3.000 extra werkplekken. Binnen de buurten wordt ruimte gemaakt voor betaalbare culturele broedplaatsen (zoals ateliers voor zelfstandige kunstenaars, muziekstudio’s en oefenruimte voor theatergezelschappen) en kleinschalige sport- en beweegaanbieders.
Openbaar vervoer
We leggen een snelle verbinding aan voor openbaar vervoer, die centraal door de wijk loopt via de Carnegiedreef en Zamenhofdreef. Hierdoor wordt Overvecht beter verbonden met de rest van Utrecht. In de buurten gaat het openbaar vervoer rijden met standaard bussen of kleiner volgens een dienstregeling. Rondom de nieuwe haltes van het snelle OV maken we nieuwe stedelijke buurten.