Beschrijving van wijk Leidsche Rijn

De wijk Leidsche Rijn bestaat uit de buurten Leidsche Rijn Centrum, Leeuwesteyn, Grauwaart, Parkwijk, Het Zand, Hoge Weide, Terwijde, Langerak en Rijnvliet. Ook bedrijventerrein De Wetering en kantorenpark Papendorp horen bij de wijk. Bij Papendorp komt de nieuwe woonbuurt Groenewoud.

Bekijk de plattegrond met buurtindeling van de wijk

Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. De nieuwbouw ligt ook voor een groot deel in de wijk Vleuten-De Meern. Tot 2025 worden er 33.000 woningen gebouwd waar ongeveer 100.000 mensen komen wonen. Daarnaast werken hier uiteindelijk zo'n 40.000 mensen.

Terwijde

In het noordelijke deel van Leidsche Rijn ligt de moderne, dynamische en waterrijke wijk Terwijde. Brede watergangen, rietoevers, kleine bruggetjes en het ruime Waterwinpark zijn bepalend voor de sfeer in het grootste deel van de wijk. Het zuidelijke deel van Terwijde heeft een meer stedelijk karakter met eengezinswoningen, (starters)appartementen en voorzieningen.

De Wetering

Het totale bedrijventerrein De Wetering bestaat uit een strook van circa 2 km lang en circa 450 meter breed. Het is een langgerekt gebied parallel aan de rijksweg A2. De totale oppervlakte is ongeveer 110 hectare. De Wetering bestaat uit 2 delen: De Wetering Noord en De Wetering Zuid.

De Wetering Noord beslaat circa 46 hectare en is grotendeels een bedrijventerrein. Het gebied ligt tussen de weg De Tol, de rijksweg A2, het bedrijventerrein De Wetering Zuid en de watergang de Liesveldse Wetering. In De Wetering Noord ligt ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het totale plangebied van De Wetering Zuid is ongeveer 62 hectare.

Het Zand

De wijk Het Zand ligt in het hart van Leidsche Rijn in een groene omgeving met oude boerderijen en huizen, fruitboomgaarden en sloten. De verschillende buurten hebben hun eigen sfeer en architectuur.

Leidsche Rijn Centrum

In dit levendige centrum vindt u alles wat een stadscentrum aantrekkelijk maakt. Leidsche Rijn Centrum ligt centraal, met een eigen treinstation en busstation.

Leeuwesteyn

Een nieuwe, groene woonwijk met een echt Utrechts en stedelijk karakter. Leeuwesteyn, aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal, wordt een verbinding tussen oud en nieuw Utrecht. De wijk grenst aan Leidsche Rijn Centrum en dankzij de Dafne Schippersbrug ligt de wijk op korte afstand van de Utrechtse binnenstad.

Hoge Weide

Hoge Weide wordt een gevarieerd woongebied op loopafstand van Leidsche Rijn Centrum omgeven door groenstroken en parken. De hoogteverschillen die ontstaan door het overbruggen van de A2 zorgen voor een bijzondere woonomgeving. Een aantal bestaande elementen, zoals het water, de monumentale boerderij, de middeleeuwse weg Hogeweide en een deel van de bomen zijn behouden.

Grauwaart

Grauwaart is een kleine, moderne wijk met de stijl van een 19e-eeuwse stadswijk. Een wijk met statige lanen, hoge herenhuizen, stoere stadsappartementen en knusse woonhofjes. Grauwaart is stedelijk én groen. Het gebied wordt omringd door water, parken en groen. De buurt is per fiets, auto en openbaar vervoer uitstekend verbonden met de rest van Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht.

Parkwijk en Langerak

Parkwijk en Langerak zijn de eerste woonwijken van Leidsche Rijn. Het gebied bestaat uit een groot aantal verschillende woonbuurten. We hebben een aantal oorspronkelijke elementen behouden. Dit betreft met name de lintbebouwing langs de Groenedijk en de Leidsche Rijn.

Rijnvliet

Het woongebied Rijnvliet ligt apart van de andere woongebieden van Leidsche Rijn, omsloten door een een bedrijventerrein, recreatieplas en sportgebied en goed ontsloten door wegen. De verkaveling van de polder loopt haaks op de Leidsche Rijn. Bestaande elementen zijn de historische lintbebouwing langs de Rijkstraatweg, de plas en het zicht op park Voorn.

Papendorp

Papendorp is het eerste kantorengebied van Leidsche Rijn dat in ontwikkeling is gebracht. Nieuwerijn is een onderdeel van Papendorp. Deze locatie combineert kantoor- en bedrijfsruimte. Op Nieuwerijn zitten IT-bedrijven en andere zakelijke dienstverleners. Papendorp/Nieuwerijn heeft een prettige, parkachtige inrichting en is goed bereikbaar dankzij de centrale ligging dichtbij knooppunt Oudenrijn.

Hulp en contact Omgevingswet en omgevingsvisie

E-mail

omgevingswet@utrecht.nl

Telefoon

14 030