Achtergronden sportbeleid

Bal, gras en voetbalschoenen

In de omgevingsvisie staat het sportbeleid. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie en aanvullingen.

Meer sporten

De gemeente probeert nog meer mensen in de stad te laten sporten en bewegen. We letten het meest op buurten met de grootste achterstand in gezondheid en waar het minste mensen sporten. Hiervoor werken we samen met andere organisaties. Sport is vaak ook goed voor de sociale samenhang in een buurt: mensen ontmoeten elkaar, worden actiever en krijgen minder last van gezondheids- en andere problemen.

Verenigingen spelen in het stimuleren van sport natuurlijk een grote rol met de inzet van vele vrijwilligers. Maar ook het ‘ongeorganiseerd en anders georganiseerd sporten’ wordt steeds belangrijker. Belangrijk is dat de openbare ruimte uitnodigt tot sporten en bewegen.

Topsport

Voor het versterken van topsport hebben we in Utrecht het Utrecht Talent Centre. Daarin werkt de gemeente samen met topsportverenigingen, Sport Utrecht, het Utrechtse bedrijfsleven en onderwijspartners.

Ook hebben we in en rond Utrecht het Nationaal Trainingscentrum Waterpolo en een aantal regionale trainingscentra. Daarin trainen de beste talenten uit Midden-Nederland op het gebied van waterpolo, schaatsen en roeien.

Sportevenementen

Sportevenementen gebruiken we om zo veel mogelijk Utrechters kennis te laten maken met sporten en bewegen. Het gaat dan om topsport, maar ook om sport als recreatie.

Bij evenementen kunnen talenten zich meten met de nationale en/of internationale top. Ook zijn sportevenementen goed voor de Utrechtse economie en als stadspromotie.

In Utrecht vinden elk jaar een aantal grote (inter)nationale topsportevenementen plaats. Bijvoorbeeld de Ronde van Midden Nederland, de Singelloop en het Easter Wrestling Tournament.

Terugblik Tour de France 2015

Sportlocaties

Hulp en contact Sportbeleid en subsidies

E-mail

sport@utrecht.nl

Telefoon

14 030