Sportbeleid

Beleidsdocumenten

  • De basis van het beleid vormt de Sportnota 2017 - 2020 Utrecht sportief en gezond.
  • Deze Sportnota is opgevolgd door de Sportagenda 2021. Daarmee is het beleid uit de sportnota voorgezet en verlengd tot en met 2023. Momenteel werken we aan een nieuwe nota voor sport- en beweegbeleid vanaf 2024.

Wat wil de gemeente en waarom?

We willen dat iedereen in Utrecht gezond en prettig kan sporten en bewegen. Sporten en bewegen is namelijk belangrijk voor de gezondheid van mensen. Ook kunnen inwoners via sport sociale contacten opdoen en het is een leuke en ontspannende besteding van de vrije tijd. Daarom willen we aantrekkelijke sportmogelijkheden bieden aan alle inwoners. In sporthallen, zwembaden of op sportparken, maar ook in een beweegvriendelijke openbare ruimte. Het sportbeleid moet bewegen aantrekkelijker maken en aanmoedigen. De sportmogelijkheden in de stad moeten meegroeien met de groei van de bevolking naar 450.000 inwoners in 2040.

We zetten ons in voor een breed sportaanbod, zodat alle Utrechters een sport kunnen kiezen die bij ze past. Daarbij hebben we speciale aandacht voor die mensen voor wie het niet makkelijk of vanzelfsprekend is om te sporten. We willen dat iedereen mee kan doen en zich welkom en veilig voelt op de sportvereniging. Ook speelt talentontwikkeling en topsport een belangrijke rol. Iedere Utrechtse sporter moet de kans krijgen zich op zijn eigen niveau verder te ontwikkelen.

Wat doet de gemeente?

Voor een goed sportaanbod zijn goede sportlocaties en voorzieningen nodig. De komende jaren is meer ruimte nodig voor sport. Dit doen we niet alleen door nieuwe sportaccommodaties aan te leggen, maar ook door efficiënter en slimmer gebruik te maken van ruimte die we hebben. Zo is de Atletiekbaan Amaliapark in Leidsche Rijn vernieuwd en is er ruimte gemaakt voor andere sporten. Door een paar atletiekonderdelen weg te halen, is er nu plaats voor 4 beachvolleybalvelden.

Om meer mensen binnen te kunnen laten sporten, breiden we de sporthallen uit. Ook staan er 5 nieuwe sporthallen op de planning (Berlijnplein, Bontekoelaan, Voordorp, Cartesius, Merwede). Verder komt er een extra sporthal in Vleuten-de Meern en onderzoeken we momenteel waar we een sporthal in Overvecht kunnen bouwen voor een middelbare school.

Voor meer buitensportmogelijkheden breiden we Strijkviertel (hockey) en sportpark Loevenhoutsedijk (korfbal) uit. Ook lopen er 3 onderzoeken om te kijken waar extra ruimte is voor sportvelden rond sportpark Nieuw Welgelegen, Maarschalkerweerd-Noord en Strijkviertel (rugby). Op sportparken Fletiomare Oost en Zuilense Vecht maken we meer ruimte voor voetbaltrainingen door natuurgrasvelden om te zetten naar kunstgras.

Utrechters sporten ook steeds meer in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in parken of op pleinen. We helpen met de inrichting van die plekken, zodat Utrechters er zo goed mogelijk kunnen sporten. Een voorbeeld van een sportplek in de openbare ruimte is de pumptrack in Noorderpark Ruigenhoek in de wijk Overvecht of de skatebaan op het Jaarbeursplein.

We ondersteunen ook verenigingen, sportaanbieders, initiatieven en vrijwilligers. We stimuleren ze met behulp van het Utrechts Sportakkoord om een bijdrage te leveren aan een sportaanbod voor álle Utrechters, en aan een fijne en veilige sportomgeving. Dat doen we bijvoorbeeld met goede en betaalbare voorzieningen en met advies en financiële steun waar nodig.
Bekijk de subsidie voor activiteiten die passen bij het Utrechts Sportakkoord

Met de Sportagenda sport en bewegen in de wijk aanmoedigen. Hierbij ondersteunen we laagdrempelig aanbod voor sport en bewegen in de wijken. We werken daarbij samen met partners, zoals sportorganisaties, onderwijs, eerstelijnszorg, welzijnswerk en jongerenwerk in onze stad. In Overvecht werken we bijvoorbeeld met veel partners aan het verhogen van de sportdeelname.  

Ook zorgen we dat talenten in de sport zich kunnen blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld op de Sportcampus Traiectum aan de oostkant van de stad. Zo wordt het voor iedereen steeds makkelijker om te sporten in Utrecht.

De organisatie van sportevenementen ondersteunen we om zo veel mogelijk Utrechters kennis te laten maken met sport en bewegen. Sportevenementen brengen plezier, zetten Utrechters aan tot bewegen en bieden sporters en vrijwilligers een podium om talenten te ontwikkelen. We streven bij sportevenementen (en daarmee verbonden evenementen) naar duurzame, gezonde sportevenementen. Dit draagt bij aan een gezonde leefstijl. Grote sportevenementen zijn ook goed voor de Utrechtse economie en stadspromotie. Dat gaat om topsport, maar ook om recreatief sporten. In Utrecht zijn regelmatig grote (inter)nationale sportevenementen. Bijvoorbeeld het EK Voetbal voor Vrouwen (2017), EK Beachvolleybal (2018), La Vuelta Holanda (2022) en jaarlijkse terugkerende evenementen als de Utrecht Singelloop en Classico Giro toertocht.
Bekijk de subsidie voor sportevenementen

Samenwerking

Deze activiteiten doen we natuurlijk niet alleen. Naast samenwerking met verschillende sportaanbieders en Utrechters, werken wij nauw samen met SportUtrecht. Zij adviseren ons en verenigingen bijvoorbeeld op het gebied van accommodaties, topsport, talentontwikkeling, inclusief sporten en een positieve sportcultuur. Daarnaast verzorgen ze laagdrempelig sportaanbod in de wijk met behulp van buurtsportcoaches en beweegmakelaars. Ook hebben we afstemming met partners als Platform Sportevenementen Utrecht.

Relatie met ander beleid

Het sportbeleid heeft een relatie met de volgende beleidsvelden:

Hulp en contact Sportbeleid en subsidies

E-mail

sport@utrecht.nl

Telefoon

14 030