Beschrijving van wijk Oost

De wijk Oost bestaat uit de buurten Buiten Wittevrouwen, Oudwijk, Abstede, Sterrenwijk, Watervogelbuurt, Schildersbuurt, Lodewijk Napoleonplantsoen, Rijnsweerd en de omgeving van Wilhelminapark en Rubenslaan. Ook Utrecht Science Park (De Uithof), Galgenwaard en Maarschalkerweerd horen bij de wijk.

De grenzen van de wijk zijn: de Biltstraat, de gemeentegrens met Bilthoven, het spoor Utrecht Centraal-’s Hertogenbosch, de Vaartsche Rijn en de Stadsbuitengracht.

Bekijk de plattegrond met buurtindeling van wijk Oost (pdf, 204 kB)

Oudwijk-Buiten en Wittevrouwen

De beschrijving van deze buurten voegen we later toe.

Abstede, Gansstraat

De beschrijving van deze buurt voegen we later toe.

Maarschalkerweerd

Maarschalkerweerd maakt deel uit van het landschap rond de Kromme Rijn en heeft zich ontwikkeld als groen recreatiegebied en een stadsrandzone met belangrijke sportvoorzieningen, zoals het stadion en sportpark Galgenwaard en veel veldsporten.

Wilhelminapark, Rijnsweerd

De beschrijving van deze buurten voegen we later toe.

De Uithof

Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft de Universiteit Utrecht opleidingen vanuit het centrum naar de Uithof verplaatst. Sinds de jaren ’80 is er een verdere concentratie van onderwijs, wetenschap en zorgfuncties ontstaan. De laatste jaren zijn er ook studentenwoningen gebouwd op De Uithof, waardoor het gebied een steeds veelzijdiger karakter heeft gekregen. Sinds het begin van deze eeuw wil de universiteit de Uithof verder ontwikkelen tot een kenniscentrum met campus; de gemeente Utrecht, provincie, Hogeschool en het UMC Utrecht willen een (life)sciencepark ontwikkelen.

De sneltram moet zorgen voor een snelle verbinding van het Centraal Station naar de Uithof, inclusief het Utrechts Medisch Centrum (met het Wilhelminakinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum).

Hulp en contact Omgevingsvisie

E-mail

omgevingswet@utrecht.nl

Telefoon

14 030