Beschrijving van wijk Binnenstad

De wijk Binnenstad bestaat uit de buurten Oude Binnenstad, Vaartsebuurt, Hooch Boulandt en het stationsgebied. In het stationsgebied liggen Hoog Catharijne, het station Utrecht Centraal en de Jaarbeurs.

De grenzen van de wijk zijn: de singels (Stadsbuitengracht) in het Noorden, Oosten en Zuiden, het Westplein, het Merwedekanaal, de Van Zijstweg en de Kruisvaart in het Westen.

Bekijk de plattegrond met buurtindeling van wijk Binnenstad (pdf, 779 kB)

Stationsgebied, Lombokplein, Beurskwartier en Jaarbeurs

Het gebied Lombokplein, Beurskwartier en Jaarbeurs bestaat uit het Westplein en loopt tot aan het zuiden, het Jaarbeursplein. Het Westplein is een van de belangrijkste verkeerspleinen in Utrecht, nabij het centrum. Op het deel tussen de Kanonstraat en de Damstraat (de ‘kop van Lombok’) heeft historische bebouwing plaatsgemaakt voor een gesloten stedelijk blok met woningen en commerciële voorzieningen en de moskee.

Het Beurskwartier bestaat uit het gebied van de Jaarbeurs tot aan het gebied rond de Veilinghaven. De Jaarbeurs is groot geworden tussen de jaren ‘40 en ‘70 van de vorige eeuw. De grootschalige ontwikkeling tussen het station en Jaarbeursgebied is nieuwer. Hier is veel veranderd aan de wegen, busbanen en de tramlijn. Aan de Croeselaan en bij het Jaarbeursplein zijn grote kantoorgebouwen gekomen.

Aan de rand van het Jaarbeursterrein langs de Graadt van Roggenweg zijn eind jaren 80 grote gebouwen gekomen. In de jaren negentig zijn nog 3 relatief hoge nieuwe kantoorgebouwen bijgekomen. De gebouwen markeren het begin van het stationsgebied en bepalen de ‘skyline’ van Utrecht. Vanaf 2010 zijn nog hogere gebouwen gekomen: de toren van de Rabobank aan de Croeselaan (105 meter) en het stadskantoor (94,4 meter) aan het Jaarbeursplein.

Oude binnenstad

De oude binnenstad van Utrecht heeft veel monumentale gebouwen en structuren die veelal in de middeleeuwen ontstaan zijn. Het historische decor is een van de belangrijkste visitekaartjes van de stad. De binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Hooch Boulandt

Hooch Boulandt ligt tussen Catharijnesingel en het spoor. Het gebied is eind 20e eeuw gebouwd toen het Academisch Ziekenhuis vertrok naar De Uithof. De bestaande beeldbepalende gebouwen zijn gespaard gebleven. Er zijn appartementen gebouwd in delen van het oude ziekenhuis en er zijn kantoren gekomen langs het spoor.

Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de buitenruimte. Er is een voetgangersbrug over de singel naar de oude binnenstad. In het noordelijk deel ontstond het ‘rechtbankkwartier’ met de rechtbank als belangrijkste nieuwbouw.

Hulp en contact Omgevingsvisie

E-mail

omgevingswet@utrecht.nl

Telefoon

14 030